keskiviikko 30. tammikuuta 2019

Hienoimpia asioita mistä Suomi voi ylpeillä: kirjastot. Tässä Töölön kirjasto

Nuo solidaariset tilat, joissa pitää olla lukurauha mutta myös kirjoitusrauha. Jotta uusia kirjoja tulisi kirjastoon eikä pelkkiä lainattavia suksisauvoja ( lue kävelysauvat ), ompelukoneita ja kissankuljetuslootia - mikä on myös ihana eli solidaarinen asia, ja myös eettinen eli ekologinen - tavararoita joita voi lainata. Kaikkia ei tarvitse omistaa, eikä kaikilla ole kaikkeen varaa. Eikä tilaa. On hyvin ikävää kun kirastossa ei saa työrauhaa, joillekin teineille on uran kohokohta, kun paikalle kutsutaan vartijat, kun on tarpeeksi töhrinyt ja räyhännyt kirjastossa - joka on pullollaan kaikkea, jopa nuarille, on roller derbyä, on larppausta, on jalitsua, on sählyä, on on aamusta iltaan. Ja niinkin radikaalia kuin kirjan lukemista. Se on jännää, että kirjastot ovat ottaneet nuorisotalojen roolin. Verrattaessa Espoon Matinkylän Ison Omenan kirjastoon, joka on ihana rauhallinen ja tilava, moderni kirjasto, jossa kukaan ei räyhää eikä mölyä eikä sotke! Harvinaisen mukava pistäytyä monella asialla. Ja tosi viileet kirjasuosittelut - niistä lisää toiste.

Kirjastoissa pitää myös osata käyttäytyä. Esim viehättävissä pienissä pohjoisen kirjastoissa, joihin pääsee lehtien lukijat lukusaliin omalla avaimella kirjaston ollessa suljettu - he kun osaavat käyttäytyä. On hirveän ikävää kun kirjastossa ei ole vartijaa, kuten Pasilassa jossa ääliö voi käyttäytyä kuinka aggressiivisesti tahansa tappouhkauksineen. Koska Pasilassa on paljon matskua, jota ei lainata, mutta joihin voi tutustua siellä paikanpäällä. Käsikirjasto. Pasilassa on myös ollut saamelaisia päiviä ja häppeninkejä, joikua ja Ante Aikion fantasiasaagan Aigi:n kuvitusten taidenäyttely.

Joulukuussa 2018 Töölön kirjastossa. Oli luminen päivä, ja patsaat erottuivat kauniisti ja kylmästi. Täällä olen käynyt myös kuuntelemassa kirjailijoita. Täällä kirjastossa en ole huomannut tappouhkauksia enkä suklaamunalla sotkettuja paikkoja. Rikun kirjastossa on ikävää kun spurgut sotkevat ruuillaan ja papereillaan kirjahyllyjä. Joissain kirjastoissa onkin lukutilat ja tilat syödä eväitä ja korjata jälkensä, kuten Turun pääkirjastossa. Rikun kirjasto on vain ainoa paikka missä järjestetään KauhuCon, niin siellä on vähän niin pakkokin käydä.

Kuvauspäivä 17.12.2018. On of the finest things in Finland: libraries, and solidarity in there. Free space to read and write - but you should have peace to write books there, peace and quietness to study there, and read, tpp. By Satu Ylavaara Photography 2018:

Kari Juva "Lukusali" (1972) 






© Satu Ylavaara Photography 2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.